Blogda Ara

16 Ocak 2013

Tleserıko Kim Müziğe Candan Bağlıydı


Tleserıko Kim tanınmış bir Adıge Müzisyeniydi, Pşıne ve Bayan’ı adeta konuşturuyordu, öğretmendi, milli tını ve müziklerin derleyicisiydi. Adıge toprakları üzrinde Kim’in müziğinin tınılarını işitmeyen, yüreği onun müziğiyl kaıpraşmayan kimse yoktur herhalde. Pek çok kişinin mmutlu günlerinde yanlarındaydı, düğünlerde müziği ile insanları coşturdu, profesyonel olarakta sahnede müziği ile ses sanatçılarına eşlik şarkılar söyletti. Müziğe canı-başı ile bağlıydı, yetenekli ve konusunda yetişmiş birisiydi.
Tleserıko Kim 16 Ocak 1943 tarihinde Pseytıku köyünde doğdu. Babası öğretmendi, Adıge halk edebiyatını iyi bilir şiirleri derler ve şiirde yazardı.Tlserıko ailesi sıcak yürekli insanlardan oluşuyordu halk şarkılarını severlerdi. Kim’in çocukluğundan bağşlayarak müzikle ilgili bir ortamda yetiştiğini görüyoruz. Çocuğun örnek aldığı şey gördükleri ve duyduklarıdır.Tleserıko Hamid’in  ailesinde Adıge söylenceleri çyküleri, masalları anlatıla gelirdi. Kim’in ağabeyi Harun’da yetenekli bir pşınavoydu, aynı zamanda şıkepşıne çalmasını da bilirdi.
Tleserıkolerin evi insanların uğrak yeriydi -Adıge tarihi, çyküleri, özlü sözleri, ulusal şarkıların tarihi ve konuedindikleri şeylere meraklı olanların uğrak yeriydi.Böylesi güzellik ve akılane bir ortamda çocukluğu geçen Kim’de müziğe çok bağlıydı. Farklı nesnelere dokunarak vurarak rştm içeren sesler çıkartmaya başladığında henüz 5-6 yaşlarındaydı. Fakat Kim’in kendisinin söylediğine göre Müzik sevgisinin uyanmasını sağlayan, büyük müzik dünyasında yer edinme arzusunu içinde doğuran şey ünlü yetenekli pşınavo Camırze İbrahim’in çaldığı melodiler oldu. Ünlü Pşınavonun katıldığu düğünlerde yer aldı ve onun çaldığı melodiler yüreğinde derin yer tuttular. İşte o zaman genç delikanlı milli müziğimize yürekten bağlı olduğunu ve çok sevdiğini, canıyla-başıyla sanata yöneldiğini hisstti.
Tleserıko Kim 1960 yılında Adıge Müzik okuluna kaydolur. Burada bayan çalmasını öğrenir.Okulda bilimsel çğretinin yanısıra, sanatsal kavramını geliştirerek melodilerin seslendirilmesindeki püf noktalarını öğrenir. Delikanlı ile en çok ilgilenen ve özenle üzerine duran ise bu okulun ilk müdürü olan Ahecago Şaban’dı.Okul yılları kolay değildiyse de dolu doluydu. Kim her zaman sanatını geliştirme konusunda hassastı. Hiç durmadan bıkmadan bir müzik aleti elinde tutuyor, daha iyi, daha güzel çalmak için uğraşıyordu. III. Sınıfta okurken okula ara vermek zorunda kalır, askere alınır. Genç müzisyenin askerliğinde de  hep yanında müzik ve dans vardır. Askerliği süresinde amatör olarak sanatını icra eder.
Askerliğinin ardından yniden okula devam eder. Müziğe karşı olan sevgi ve yetneği bu tarihlerde dikkat çekmeye başlar. Daha aktif olarak sahnelerde yer almaya başlar.
Tleserıko Kim okulun ardından Adıge Devlet Filarmonisi Şarkı-Konser bürosunda ardından ‘orida’ isimlişarkı grubunda çalışır.Pek çok Adıge kompozitörünün eseri onun çalması ile can bulmuştur. Ses sanatçıları ile çok iyi çaldığı adta konuşturduğu bayanı ile eserleri seslendiriyordu. Fakat Tleserıko Kim’in yaşamını büyük sanat alanına en iyi taşıdığı, yeteneğinin en iyi görüldüğü yer 16 yıl kadar müzik ynetmenliğini yaptığı devlet dans ansamblesi ‘Nalmes’ olmuştu.  Kim’in sanatsal kavrama yetisi bu dönemde pek çok alanda iyice gelişir. Kim ansamblenin orkestrasının hem organizatörü hem de yöneticisiydi. İşin doğrusu müzik snatına bu kadar bağlanmış Tlserıko Kim’in kendisi de yalnız başına bir orkestra gibidir. Parmaklarının uçları pşıne veya bayanın tuşlarına dokunmaya başladığında makamları birden kavrayıp her insanın yüreğinde sonsuz bir mutluluk uyandırarak, melodilerindeki tınılar gökyüzündeki bulutlara kadar ulaşıyordu – işte yetenek budur!
Ünlü şarkıcı-kompozitörler Thabısım V., Şevoj R., Semegu G., Nehay T.nin eserlerini adeta kanatlandıran oydu. Onun dans mzüklerini seslendirmesi ülkemiz dışındada çekoslavakya, Japaonya, Türkiye  ve başka ülkelerde de seyirciyi heyacanlandırmış, ayakta uzun zaman alkışlanmış, çiçeklerle, ödüllerle, takdirnamelerle müzisyen Tleserıko Kim’i onurlandırmıştır.
Tleserıko Kim adeta müzik, şarkı için doğmuş gibiydi. Güzelliği aydınlığı yer yüzünde yaymak, ağırbaşlılığı, edep ve iyi huyluluğu yüceltmek üzerineymişcesineydi. Gecsi gündüzü sanata dairdi. Radyo konserleri veriyor plaklar yayınlıyor, sanatsal etkinliklerin, konserlerin merkezindeydi.
Kim büyük yeteneğini farklı müzik aletleri ile sergiliyordu; Kamıl ve şıkepşıneyide seviyordu, pek çok şarkıyıda bu aletlerle seslendirmişti. Tleserıko bunların yanısıra el aletleri ile öalışmayıda seviyordu. Ulusal aletleri kendi eliyle yapmaktan haz alıyordu. Ahşaptan yapılmış el aletleri, adıge sofarları, tabak-çanaklar, ulusal desenler yapıyordu. Kimin evinde (girmişliğim olduğundan biliyorum)  bu aletleri görebilirsiniz. Bu serlerin arkadaşlarına, sanatçılara hediye ederdi. Bir kısmıda Adıge Cumhuriyeti Milli müzesi fondunda yer alıyor.
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 16-01-2013