Blogda Ara

21 Şubat 2013

BUGÜN (21 ŞUBAT) ULUSLARASI ANADİLİ GÜNÜ


2000 yılından itibaren her yıl Şubat ayının 21’i uluslarası anadil günü olarak kutlanmakta. Bilimadamlarının belirttiğin göre dünya üzerinde 6000 kadar dil var. Ayrıca yine bilimadamlarının belirttiğine göre bu altıbin dilin yarısı kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Böyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan dillerin kaydedildiği ‘Kırmızı Kitap’ta bizim dilimiz çerkesce de yer alıyor. Bu yüzden adıge ailelerinin üzerine düşen en büyük görevlerden birisinin çocuklarına anadillerini öğretmek olduğunu düşünüyorum. Ailenin çocuğa anadil olarak çerkesceyi öğretmesi, ona anadilde masallar, bilmeceler tekerlemeler, oyunlar öğretmesi gerekiyor.
Bunların her biri zamanında çocuğa sevdirilirse o da anadilini daha iyi öğrenir ona kıymet verir. Bütün bunların başlayacağı yer ise ailedir. Pek çok kişiden duyuyoruz çocuğu çok ufakken kreşe verdikte çerkesce konuşamaz oldu. Peki bu kimin suçu? Çocuklarını çok ufak yaşta kreşe vermeleri mi yoksa kendilerinin çocukla Rusça konuşmaları mı?  Bunu bilmek zor.
Kentlerde doğup yetişen adıge çocukları köyde doğup okulda okuyanlara kıyasla çerkesce öğreniminde daha zorlanıyorlar, bu yüzden konuşmalarında rusçayı daha çok kullanıyorlar. Bu durumdaki çocuklarla anne-babaları bıkmadan çalışmalı. Bugün, zamanında edinemediği kelimeleri yarın bulamayacak. Zamanında  çerkes seslerini çıkartmasını öğrenmeyen çocuğun sonradan bunları çıkartması çok zor olacak. Bu herkesin bildiği bir şey. Fakat zamanında yapmamız gerekli şeyleri yapmadığımız için çocuklarımız anadillerinde konuşmaz oluyorlar.
Çocuğu daha sonra anadili ile düşünmeye çıkarsamalar yapmaya alıştırması kolay bir iş değil. Fakat bu konuda aileler başarılı olurlarsa çocukları başka dillleri de kolay öğrenebilirler.
İnsanların arasında anlaşının olmasını bunu pekiştirmeyi dil sağlıyor. Çerkesce ve Rusça Adıge cumhuriyetinin devlet dilleri. Bu iki dili konuşan insanları Adıge topraklarından ayırmak imkansızdır. Bunlar eski tarihlerden beri Adıgelerle Rusları birbirlerine bağlayan diller. Onların bu gün korunması geliştirilmesi üzerine bilimadamları, öğretmenler, veliler, öğrenciler çalışıyorlar. Fakat biz adıgeler için bu gün ‘kırmızı kitaba’ alınan anadilimize daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Herkesin malumu oldu üzere milleti  millet yapan diğer milletlerden ayıran  bunu kanıtlayan şey kullandığı dildir. Dil yitirildiğinde, artık, yaşam içerisinde yok olduğunda millette yaşamını yitirir. Ulusumuzun uzun ömürlü olması için  anadilimiz çerkesceye önem vermeliyiz.
Milletin dilini ne kadar sahiplendiği, özen gösterdiği, onun için çalıştığı, o milletin yarınlarının nasıl olacağı, yaşamının uzunluğunu belirleyen şeydir.
Eğer ulusumuzun, adıge milletinin yaşamının uzun olmasını istiyorsak bizden sonra gelen nesillerimizin çerkesceye kıymet verir, nerede olurlarsa olsunlar dilimizle düşünür, fikirlerini dillendirebilir olmaları onu sevmeleri için gerekli çalışmaları durmaksızın yapmalıyız. Dilimiz üzerine yaptığımız çalışmlar işlerimizin nasıl olacağını da belirler. Çerkescemiz ile ne kadar ilgilendiğimiz ulusumuzunda ömrünün ne kadar olacağının göstergesidir.
Sözlerimi Adıge cumhuriyeti dışında da tanınan, kendi ulusu için şiirler yazan Nehaye Ruslan’ın bişr şiirinden dizelerle bitiriyorum:
Дунаер хы орым
                  Фэбгъадэмэ,
Ыбгъэгу щычIаоу,
Тэры къыщычIэужьырэр.
Къытфэнагъэр
                  гугъэпIэ закъу:
Адыгабзэм инэпкъ
Ухэтми пкъыеу зегъэкъу.
Къинми
                  Джащ тэсылIэн фай,
ТфэмыукIочIэу
                  Тызыблихырэм,
Мы къушъхьэм адыгэр
ЧIэмысыгъэ фэдэу
                  кIодын.
КIодын ихъишъи,
ИлIыгъи, идахи,
Игъыбзи, иорэди,
Ицыеу зэтырахи.
ЗэкIэ адыгэм –
                  Тлъапсэрэ
Тшъхьапэрэ дгъэшIон,
Тыбзэ дгъэлъэпIэн:
Тлъы щыщэу
                  тырыгущыIэн…

ÇESEBEJ Nefset
Adıge Devlet üniversitesi iki dilli eğitim labaratuarı eğitim işleri uzmanı
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 21-02-2013