Blogda Ara

5 Mart 2013

ŞAİRDİLER, DOSTTULAR, YİĞİTTİLER


Mart ayında doğdular. Andırhuaye Hüseyin 1920 yılının iki martında Jene Kırımıze ise 1919 yılının 7 martında doğmuştu.
1935-1938 yıllarında Öğretmen okulunda birlikte tahsil gördüler, tanıştılar, aynı edebiyat grubu içinde yer aldılar, şiir yazmaya aynı zamanlarda adım attılar. Fakat oradan oraya sıçrayan bir yıldırım gibi ikinci dünya savaşı onları birbirlerinden ayırdı.
Andırhuaye Huseyn savaşın ilk yılında 8 kasım 1941 tarihinde Ukraynada bulunan Diyakove kasabası yakınlarında büyük kahramanlık göstererek savaşta öldü.
Ülkedeki yazarlar arasında ilk defa SSCB Kahramanı ünvanı Andırhuaye Huseyne verildi. Jene Kırımıze ise ülkesi, milleti için canını esirgemeyen yazarın eserlerini derleyerek savaştan sonra ‘Benim şarkım 1946’, ‘ Şarkı söyleyeceğim 1971’,  ‘Beni yaşıyor varsayın 1976’ isimli kitapları yayınladı.
Jene Kırımıze’nin kendisi de ikinci dünya savaşına katıldı, savaşta gösterdiği yararlılıklardan dolayı madalyalar, nişanlarla taltif edildi. Kırımıze savaş öncesinde yazmaya başlamıştı, sonrasında da yazmayı bırakmadı. Şiirleri, poemleri, öyküleri, uzun hikayelerinin yer aldığı kitaplar yaınladı. Adıge ulusuna, annelere, ülkeye dair yazmaktan bıkmadı. Pek çok şiiri bestelendi. ‘Sinan- Annem’, ‘bizim güzel adetlerimiz böyledir’ isimli şarkıları sadece adıgeyde değil adıgelerin ayak bastıkları her yerde duyuldu sevilerek dinlendi. Jene Kırımıze ufak çocuklar içinde pek çok eser verdi. Jene Kırımızenin yazdıkları arasında onun insancıllığını en çok ortaya koyanlardan birisi de savaşta yitirdiği dostu Andırhuaye Huseyn’in hayatı sanatı hakkında yazdığı ‘Andırhuaye Huseyn’ isimli eseridir.
Bu iki kişinin mart ayında, baharda her şeyin tomurcuklanmaya durduğu dönemde doğmuş olmalarının da bir anlamı olsa gerek – onlar iyiliği, güzelliği, barışı, yiğitliği  yüceltmeye bunu şiirle de silahla da korumaya hazırdılar ve öyle yaptılar.
Mamırıko Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 05-03-2013