Blogda Ara

11 Aralık 2013

Çerkes Edebiyatında Bayan İzi; Hunago Nuriyet

Benim şu dünyada oluş sebebim;
Dizelerin elimden lokma tanesi gibi dökülmesi,
Aklın üzerimde daimi kıyafet kesilmesi,
Çerkeslere güneş olup doğmak,
İyi bir yönüm varsa, onu bana işleyen
Canımın parçası anayı unutmamak için.
Hunago Nuriyet

Hunago Nuriyet'in ilk şiir kitabı 'Bu dünyada oluş sebbeim'in ilk dizeleri sadece kitaba ismini veren satırlar olması dışında aynı zamanda yaşam için kendisine koyduğu amaçları da yansıtıyor.

Adıge Edebiyatında şiir ve düzyazı alanında bir bayan olarak yerini aldı. Hunago Nuriyet 5 haziran 1930 yılında Cambeçıye'de doğdu.

1955 yılında Adıge Öğretmen okulunu, 1960 yılında Adıge Öğretmen Enstitüsünü  Adıge Filolojisi bölümünü bitirdi. Genç yaşında yazmaya başladı eserleri otonom bölge gazetesinde ve Zekoşnığ isimli edebiyat almanağında yayınlanmaya başladı. 1961 yılından emekli olana kadar Sosyalist Adıgey ve Adıge Mak gazetesinde tercüman olarak çalıştı.

Nuriyetin eserleri 1951 yılından itibaren yayınlanmaya başlar. Bir yazar grubu ile birlikte 'Bahar çiçekleri' isimli 1970 yılında yayınlanan kitapta Nuriyet'in şiirleri basılır. İlk kitabı 'Söz ilaçtır' da onu takip eder. 2003 yılında 'Düşün ışığı' isimli kitabı yayınlanır.

Nuriyet milli şiirimizde kendi güzel izini 1960'lı yıllarda işlemeye başladı. Satırlarında yazarın  hayatının yetiştiği milletin yaşamından kopartılamayacağının belirteçlerini işler.

Şiirlerinde öykülerinde onun mesleğinin öğretmenlik olduğunu Adıge eğitim usulleri geleneklerine bağlılığı göze çarpar. 'Gelin, Ondan daha kıymetlisi, Gönül iki defa el atmaz'  isimli öykülerinde bunu güzel bir şekilde görüyoruz.

Hunago Nuriyet Adıge şiir'inde anne temasında derin bir bayan izi ardında bıraktı.

Her canlının ölümü tadacak olması gibi o da 83 yıl süren yaşamını tamamladı ise de yazdığı ulusuna iyilikler bıraktığı satırları ile Çerkes ulusunun yüreğinde yaşayacak.

MAMIRIKO Nuriyet
Özet Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Kaynak; Адыгэ Макъ