Blogda Ara

10 Şubat 2014

ÇERKES SİYASETİ KÜRT SİYASETİNE TEMELDE UYMAZ

Türkiye’de sayıları milyonları bulan Çerkes diasporası yaşamını sürdürüyor.

Bu ülkede yaşayan milletler arasında sayıca en kalabalıkları arasında Çerkesler de yer alır. Türk ve Kürt milletlerinin nüfusunun ardından söz edilecek diğer millet Çerkeslerdir.


Gürcüler, Araplar, Lazlar ve benzeri pek çok milletinde temsilcisi Türkiye’de yaşar.

***

Türkiye genelindeki Çerkesler toplam tahmini nüfusları itibariyle dünya üzerindeki pek çok devletin nüfusundan fazla sayıda insana sahiptir.

Türkiye’de yaşayan nüfusun büyük çoğunluğunu ise kalabalık nüfuslu iki millet oluşturur. Türkler ve Kürtler.

Bu iki milletinde dünya üzerinde sahiplendikleri, sahiplenmeyi arzuladıkları topraklar, üzerinde yaşadıkları topraklardır.

***

Türkiye’de yaşayan Çerkesleri bu ülkede yaşayan Türk, Kürt, Gürcü, Laz  gibi milletlerden ayıran en temel fark ise ÇERKESLERİN TÜRKİYE'NİN HERHANGİ BİR YERİNDEN BİR KARIŞ DAHİ TOPRAK İSTEMİYOR OLMASIDIR.

Çerkesler kendileri için Türkiye’de, Ürdün’de, Suriye’de ve diasporada yaşadıkları tüm ülkelerde bir karış dahi toprak talep etmezler.

Bu coğrafyada yaşayan tüm ulusların siyasetlerinin en temel belirteci doğal olark toprak üzerindeki gelecek kurgularıdır.

***

Türkiye’de yaşayan en asimile Çerkesten en çok özüne sahip olanına kadar hiç birisi bu ülkeden bir karış toprak talebinde bulunmaz.

Çerkeslerin hepsi vatanlarının neresi olduğunu bilirler. (Buna kurumlarımızdaki bazı nev-i şahsına münhasır, garip, milletimizin gerçeklerinden olabildiğince kopuk insanlar dahil değildir).

Bu konuda, kendi ülkeleri vatanları için gerekli çalışmayı yapıyor veya yapmıyor olmaları onların Türkiyenin her hangi bir yerinden toprak talebinde bulunmaları anlamına gelmez. Zaten vatanı için zerre kadar emek göstermeyen en asimile Çerkes dahi Türkiyeden santimetre kare kadar dahi toprak talebi olduğunu dile getirmez. Bu milletimizin kendi vatanına olan özümsenmiş yıkılması en zor olan bilincidir. 

***

Türkiye’de var olan KÜRT hareketinin temelini, kültürel, eğitimsel, temsil vb hakların elde edilmesi oluşturmaz. Bu hakların elde edilmesi Kürt hareketinin durmasını sağlamaz.

Bunu Kürt veya Türk hareketleri  kabul etsede etmese de var olan esas şey budur. Kürtlerin ve Türklerin toprak üzerindeki erke sahip olmaları....

Bu yüzden Türk veya Kürt siyaseti ile olan ilişkilerimizde Çerkeslerin bu temel doğrusu tarafların gözüne sokulurcasına ifade edilmelidir.

***

Bu hali ile milletimizin Türkiye’de yaşayan kısmının ortaya koyabileceği Çerkes Siyaseti temelde Kürt hareketi ile örtüşmez.

Örtüşmesinin günümüzde imkanı yoktur.

Bu yüzden Kürt siyaseti ile Türk siyaseti ile Çerkes siyaseti arasında ilişki kurmak isteyen her kesimin bu durumu net ve açık olarak izah etmesi gerekir.

Türkiye’deki Çerkes halkının, bu ülkenin herhangi bir yerinden  bir karış dahi toprak talebi olmadığı dile getirilmeden gerçekleştirilecek her türlü çalışma MİLLETİMİZDEN KOPUK demektir.

Hiç bir grup ve millete, siyasi akıma milletimiz adına milletimizin bu temel doğrusu ile örtüşmeyen çıkarsamalara varmalarına sebep olacak beyanda hiç kimse bulunmamalıdır.

AÇUMIJ Hilmi