Blogda Ara

14 Aralık 2010

Karadeniz Boyasını Çoktan Aldı


Bir vatanda bir ortak gelecek duygusu bizi, biz yapan şey. 

Başka bir ülkede, başka bir yerde, başka bir şekilde yaşamak isteyen, bunu dile getiren ve bunun gereği olarak örgütlerimiz şekillenmeli diyenler de var.

Bizim ülkemizin, vatanımızın-Çerkesya’nın insanı olmayı, geleceğine koymayanlar, gelecek için bu kaygıya sahip olmayanlar da var.

Elbette, olabilir. 


***

Çerkesya Yurtseveri demek, vatanını, ulusunu, dilini, kültürünü, dinini, gecesini, gündüzünü, geçmişini-geleceğini Çerkesya’ya bağlayan ve Çerkesya için düşünen kimse demektir.

Geleceğini Çerkesya ile bağdaştırmayan, kendisini ve gelecek nesillerini Çerkesya için kurgulamayanlar da var.

Geleceğini Türkiye’de kurgulamak isteyenler ise doğal olarak entegrasyondan bahsediyorlar.
Evet, Türkiye’ye, Ürdün’e, İsrail’e, Almanya’ya vb. entegre olup kaynaşmak isteyen şahıslar, buyursun kaynaşsınlar.


Benim-bizim, onlara, birey olarak bu seçimlerinden dolayı karışma hakkımız yok.

Ama ulusumuzun bir kısmını Çerkesya dışında bir yerlere entegre edip kaynaştırmak isteyen herkese ben şahsım adına sonuna kadar karşı çıkıyorum.


***

Çerkes kimliği, vatanda-Çerkesya’da Adıgeleri, vatan dışında ise herkesi kapsar, diasporada en geniş kapsama ulaşmalıyız diyenlerde var.

Hayır, böyle bir şey söz konusu bile değil. 

Gelecek kurgusunda, kendisi ve kendinden sonraki nesiller için de Çerkesya’yı özneleştiremeyen insanların söylemleri, beni-bizi Çerkesya’yı kendine vatan kabul edenleri hiç bir şekilde yönlendiremez.

***

Benim-bizim ulus anlayışımızın öznesi de, yüklemi de, zarfı da ve hatta herşeyi Çerkesya ile ilintilidir.  Bunların yerine başka bir şeyleri koyan her türlü görüş, o başka şeylerin hizmetindedir. 
Öznesi Türkiye, Türkiyelilik, Düzce, Adapazarı, Uzunyayla olan her türlü hareket Türkiye, Türkiyelilik, Düzce, Adapazarı, Uzunyayla içindir. 

Öznesi Çerkesya olan her türlü harekette Çerkesya içindir, Çerkesler içindir.

***

Bazıları der ki; vatandaki Çerkes ve Çerkesya anlayışı ile bizim anlayışımız örtüşmüyor.

Hayır, böyle bir şey mümkün değil. Çerkeslerin bir vatanı vardır ve bu vatanın adı Çerkesya’dır. 

Dünyanın neresinde olursa olsun kendi vatanı olarak Çerkesya’yı gören herkes aynıdır. 

Türkiye’de, Türkiyeli olmayı seçen veya başka bir deyişle kendi vatanı olarak Çerkesya’yı görmeyen bazılarının şimdilerde geliştirmeye çalıştığı “kavramların değişkenliği üzerine olan teorileri” mümkünatı olan bir şey değildir. 

Karadeniz’in ortasını boyamaya çalışmak gibi bir şeydir.

Bu boyanan çizginin kuzeyine geçen, Abaza’nın yurdu Abhazya, Çerkesin yurdu Çerkesya, Çeçenin yurdu Çeçenya’dır, ama güneyine geçince bu Abaza, Çerkes, Çeçen bambaşka bir şey olur, bambaşka bir karışımdır, yurdunu bambaşka bir şekilde ifade etmelidir demek doğru değildir.

Karadeniz boyasını çoktan aldı. Boşuna uğraşmanın anlamı yok. 

***

Vatan Çerkesya’dır. Bunu değiştirmeye veya çarpıtmaya çalışmanın da hiç bir anlamı yoktur.
Kendine vatan olarak bambaşka bir yeri seçen, geleceği için bu yere bağlı olan birisinin ise Çerkesya ve Çerkeslerin geleceği hakkında söz söyleme yetkisi yoktur. 

O, sadece kendisi gibi düşünen, kendisinin seçtiği vatanı, geleceği benimseyenlerle birlikte hareket etme özgürlüğüne sahiptir ve bu hareketleri ile Çerkes ulusunun Çerkesya’nın geleceğini tayin edecek hareketlere katılmasına müsaade edilemez ve söylemleri kabul görmez.

Tüm Türkiye’de yaşayan Çerkesya kökenli insanların Çerkesya dışında bir yeri vatan seçmeleri benimsemeleri Çerkes ve Çerkesya hareketinin bu yönde olmasını sağlayamaz. 

Sadece, istedikleri sonuca ulaşırlarsa, benim-bizim “Çerkes ulusunun Türkiye’ye düşen kısmı yok oldu, asimile oldu veya o seçtikleri enteresan şey ne ise, O oldu, O’laştı.” diyerek üzülmemize sebep olur.

Oldurmaya çalıştıkları bu enteresan şeye Çerkesya davası dememiz mümkün değildir.

Bu nedenle Çerkesya ve Çerkes ulusunun çıkarları dışında başka bir şeyi çıkar edinenlerin, Çerkesya ve Çerkes ulusu için oluşturulmuş yapılarda etkin olmaya çalışmalarını hoş karşılamamız da mümkün değildir...

İşte Türkiye’de başlayan harekette sadece bu. Kendini Çerkes ve Çerkesya dışında tanımlayanların, Çerkes ve Çerkesya çıkarları için oluşturulmuş kurumlarda etkin olmalarının önüne geçme çalışmasıdır...

Açumıj Hilmi Özen