Blogda Ara

21 Ekim 2011

Çerkesler ve Çerkesya Sensiz de Olur!


Sürgün ve soykırımının ardından vatanımız Çerkesyada kalan Çerkesler günümüzde, 150 yıl öncesinin Çerkesleri kadar zor durumda değiller.

Eğitimliler, Çerkes kentleri, bölünmüş parçalanmış Çerkesyanın üzerinde kurulu ufacık olsalarda devletleri var ve artık nüfusları 50 bin, 100 bin kişi değil.

Her gün ilerliyorlar. Her gün biraz daha ileriye gidiyorlar. Nüfusları tüm olumsuzluklara rağmen artıyor. Aralarında asimile olanlarıda var,

Rusya içerisindeki kentlere gidip kaybolanları, yok olanları da var. Kendi dilinde hiç eğitim almayanları da var.


***

Tarihi Çerkesya topraklarında da, Rusya’nın içerisinde de, taaa sibiryada bile bir kelime çerkesce bilmeyen, tamamen asimile olmuş, dilini, dinini, ulusunun geleceği için kaygılanmayı bırakmış olanlarda var.

Asimilasyon sadece Türkiye’de değil Rusya’da da vardı.

Sibiryada bir kazak köyünde ‘benim dedelerim Çerkesti’ diyen savaşlar esnasında buralara sürülmüş yiğidin torunu olan birisini de bulabilirsiniz. 

Çerkes yerleşim birimlerine çokta uzak olmayan tarihi Çerkesya sınırları içerisinde, mesela Anapada benim dedelerim Çerkeslerdi diyeni de çıkar.

Ama, vatanımızda Çerkesyada 1 milyona yaklaşan nüfusu ile tüm asimile edici faktörler karşısında direnen cap-canlı, yaşayan, üreten, kültürel, siyasi ekonomik alanlarda faaliyet gösteren, gelişen, Çerkesya’nın garantisi olan bir Çerkes kitlesi de var.

İşte onlar, bu gün olmazsa yarın ‘Çerkesyayı inşa etmek ülküsünü’ hemen hemen tüm fertleri ile dile getirirler. Ve artık ilerliyorlar, Çerkesya sözü artık vatanımızda yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

Çerkesya’yı bu gün Çerkesya üzerinde yaşayanlar eninde sonunda inşaallah kuracaklar.

***

Türkiye, Suriye, Ürdün, İsrail, Amerika kısaca dünyanın diğer bölgelerine dağılmış tüm Çerkesler yok olmaya, ortadan kalkmaya asimile olmaya karar verseler dahi, ellerinden gelen her şeyle çerkes olmamak için çalışsalar bile, vatanımızda yaşayan Çerkesler bir gün Çerkesya’yı inşaa edecekler.

Belki diasporasız on yıl - yirmi yıl sonra değil, elli yıl - yüzyıl sonra inşaa edecekler. Bir milletin, hele hele tarihi binlerce yıla dayanan Çerkes milleti gibi bir ulusun önünde yüzyıllık bir süre göz açıp kapayıncaya geçen bir zamandır.

Çerkesya’da Çerkesler yok olmayacaklar, çünkü yok olmamak için ellerinden gelen herşeyi yapmalarının gerektiğini biliyorlar. Çerkesyada ikinci-üçüncü-dördüncü  çocuğu olan her aile babasına sorabilirsiniz, size söyleyeceği ‘Лъэпкъым пай!’ millet için.     

Az çocuğu olanlar dahi evlatları için ‘лъэпкъым пай!’ millet için derler.

Kısaca Çerkesya’da yaşayanlar bir gün yeniden Çerkesya’yı kuracaklar. Çünkü kurmaları gerektiğini biliyorlar.

***

Eğer sen, Türkiye’de Çerkesya hareketine katılırsan, Çerkesyayı vatan bilip, Çerkesceyi dil bilip, Çerkesyanın geleceği için kaygılanırsan, inandığın Allah’ın karşısında; dinin, dilin, vatanın, milletin, ülkenin geleceği için yalvarır dualar edersen inan kendine dua etmiş olursun.

Yoksa, zaten bu duaları Çerkesyada çerkesler kendileri için ve hatta senin için de yapıyorlar.

Çerkeslerin dilini, dinini, milletini, vatanını, ülkesini önemsemeyen hiç bir kimse Çerkesler için dost ve yakın olamaz.

Çerkeslerin dini, dili, milleti, ülkesi Çerkesya ve geleceği beni ilgilendirmez diyen bir Çerkes kökenlinin Çerkesya’ya faydası olmasını bırakın aslında kendisine bile faydası yoktur.

Sen olmasan da Çerkesya kurulacak. Çerkesya seninle belki bir gün daha erken ortaya çıkacak, ama sen olmasan da Çerkesya var olacak.

Kısaca Çerkesyanın sana olan ihtiyacından kat be kat senin Çerkesya’ya ihtiyacın var.

Başkasının ülkesinde, hiç bir şekilde, ne dinince, ne geleneğince, ne insanlık haysiyeti gereği, bir karış bile toprak talep edemeyeceğin bir yerde geleceğin de ancak öyle şekillenir.

***

Dilini, geleneğini, ülkeni, ortak bir gelecek kurgusunu yitirsen bile Çerkes adını taşıdığın müddetçe yok olamayacaksın.

Seni, yaşadığın ülkede, toprakta, verdiğin tüm emeklere rağmen, her zaman Çerkesyalı, Çerkes, bir yabancı olarak bilecekler.

Ve her an, fırsatı çıktğı zaman bunu sana hatırlatacaklar. Ve inanıyorum ki sen bunu defalarca duydun, sana vatanını defalarca hatırlattılar.

Libya’da Kaddafi rejimine karşı duran ‘arap baharının’ kanlı çiçeği Mısrata’da tüm arap aleminin gözleri önünde, tüm dünyanın gözleri önünde, Libya için  iyi bir gelecek istediklerinden dolayı adet destan yazan bir avuç Çerkes, Çerkes dilini, geleneğini kaybetmiş olmalarına ve belki tüm arap aleminden fazla arapların geleceği için son yılların en dikkat çekici mücadelesini vermiş olmalarına rağmen hala ‘Çerkesler’, ve inanın hala araplara yabancılar.

Yaklaşık beş yüzyıldır Çerkesya’dan uzaklar. Çerkesceden koptukları kaç yüz yıl oldu bilinmez.

Sen Türkiye’de yaşayan bir Çerkes olarak istediğin kadar Türk ülkesi, dili geleceği için çalış, istediğini yap hiç bir şey farketmez.

Çerkes adını taşıdığın müddetçe bir yabancısın, başka ülkeden gelmiş birisin. Zaten bunu da sana defalarca hatırlatmıyorlar mı? Sana bunu hiç mi sçylemediler?

Çerkesya bu gün var olsa idi, Çerkesya bu gün ortada olsaydı, Mısrata’daki Çerkeslerin durumu nasıl olurdu Allah bilir.

Çerkesya var olsaydı yarın Suriye’deki, Ürdün’deki Çerkeslerin durumu ne olur, yine Allah daha iyi bilir.

***

Çerkesya inan sen Türkiyede otururken, hiç kıpırdamazken bile bir gün inşaallah kurulacak.

Ve inan Çerkesyanın sana olan ihtiyacından kat be kat sen Çerkesya’ya muhtaçsın.

Çerkes ismini taşıdığın müddet boyunca istesende istemesende Çerkesya’nın var olması senin yararına olacak.

Çerkesya sensiz de eninde sonunda olur, biliyorum.  Ama, Çerkesyasız senin enin-sonun ne olur bilmiyorum.

Yok, eğer Çerkesya için çalışmaya-çabalamaya başlamak gerekiyor diyorsan, inan bu da sadece senin elinde.

AÇUMIJ Hilmi