Blogda Ara

23 Mart 2011

Bizim Vatanımız Çerkesya! Biz Çerkesya Yurtseveriyiz!


Herşeyin azı ve çoğu zararlıdır. Ortadan gitmeli, mütedeyyin olunmalı.

Kanımızda, gerekenden daha az veya çok miktarda mineraller dolaşıyorsa, hastayız, demektir. Bağırsaklarımızda gerekenden az veya çok sayıda bakteri var ise hazımda problemimiz var demektir. Bu ölçülülük hayatın her aşamasında etrafımızı çevreleyen kaçınılmaz bir doğrudur.


Özenmek, imrenmek bir erdem değildir. Ama, özenmek, imrenmek  ölçüsü dahilinde olduğunda açgözlülük derecesine ulaşmadığında, ilerlemenin, çağ aşmanın da temelidir. Özenmeyen, imrenmeyen insan gelişim için adım atamaz.  

Komşumuzun evine, arabasına imrenmesek yeni bir taksi veya konut almak için çabalamayız.

Yaşam, böyle bir şey. Erdem olmayan şeyler bile ölçüsü dahilinde olduğu müddetçe, hayat için gerekli-elzem şeyler sınıfına girer...

***

Çizginin, ölçünün dışına çıkan her şey ise bir zaman sonra zararlı olmaya başlıyor.

Biz kendimize devamlı surette ‘Çerkesya Yurtseveri’ diyoruz. Sitemizin kurulduğu günden beri hepiniz, herkes, bu söylemin üzerinde durduğumuzu fark etmiş olmalı.

Çerkesya Yurtseveriyiz (Adıge hekups- Adıge heğegups) dediğimizde, aşırılıkların önüne bir set çektiğimizi belirtiyoruz. Bu söylem ile çizgimizi sınırlarımızı ortaya koyuyoruz.


Biz Çerkes (Adıge) Yurtseveri değiliz. Çünkü Çerkes (Adıge) yurtseveriyiz dediğimiz günün, dakikanın, hemen ardından Çerkesya’da Çerkes (Adıge) harici kimselerin yaşamasını istemeyen bir yapı imişcesine veya Çerkesya’da yaşayan tüm herkesi Çerkes (Adıge) yapmak istediğimiz gibi bir anlamı sırtımıza yüklenmiş oluruz.

Bu hem doğru değil, hem de savunulabilecek elle tutulabilecek hiç bir tarafı yok.

Vatanımızda da böylesi algılama ile bir araya gelmiş hiç bir örgütlenme yok. Çerkes Cumhuriyetleri ve Çerkeslerin tarihi olarak yaşadıkları vatanları üzerinde, Çerkesleri birleştirecek bir yapı oluşturulması gerekliliğine inandıklarını belirten,  Çerkes (Adıge) xaseleri de, aydınları da, burada yaşayan halkları yok edici veya tekleştirici bir politika izlemiyorlar.

Tarihi Çerkesya, abazasından rumuna, türküne, çingenesine, ermenisine böyle bir ülke idi.

İşte bu yüzden biz kendimize Çerkesya Yurtseveri (Adıge Hekups- Adıge Heğegups) diyoruz. Ülkemizde yaşamakta olan Karaçay, Balkar, Abaza, Ahıskalı, Nogay, Tatar, Kazak, Rus vd. halkları tekleştirmek, yok etmek, sürmek vb. her hangi bir aşırılığa sebep verecek düşüncelerin, bazılarının zihninde bile var olmasını istemediğimiz için, kendimize Çerkesya Yurtseveri diyoruz.

Milletimizi seviyoruz. Milliyetçiyiz, ama milliyetçiliğimizin sınırı Çerkesya yurtseveriyim dediğimiz anda belirlenmiş oluyor.

İşte bu yüzden biz Çerkesya yurtseveriyiz.

***

Bizim vatanımız ‘Çerkesya’. Başka bir ülke, bölge, bizim vatanımız değil. Gelecek kurgumuz ‘Çerkesya’ üzerine. Hiç bir ülkeden, dünyanın Çerkesya hariç hiç bir köşesinden, hiç bir kimseden bir santimeterekare kadar bile toprak talep etmiyoruz.

Türkiyede, Ürdünde, Suriyede veya dünyanın aklımıza gelmeyen en ücra bir köşesinde yaşıyor olsak da vatanımız Çerkesya.

Bunu en güzel ve en kolay ‘Çerkesya’ haritasını bayraklaştırarak gösterebiliriz.

İşte burası bizim vatanımız. İşte burası bizim geleceğimiz.

Biz ‘Çerkesya’ harici hiç bir yerden toprak talebinde bulunmuyoruz, bulunmadık ve bulunmayacağızın en güzel belirteci bayraklaştıracağımız ‘Çerkesya’ söylemi.

Türkiyede en doğal haklarımızdan olan anadilde eğitim hakkımızı dile getirdiğimizde;  insanların, bunu ülkeyi bölmek, ülkeden toprak talep etmek gibi bizim ulusumuzun gelecek kurgusunda hiç yeri olmayan bir hususa çekmelerine en kolay engel olacağımız yöntem de ellerimizdeki Çerkesya bayrakları-haritaları olacaktır.

Türkiye’de, Ürdünde, Suriyede, Kafkasya’da  veya dünyanın bambaşka bir köşesinde kendimizi göstermemiz gerektiğinde elimizde ‘Çerkesya’ haritası Çerkes bayrağı bu yüzden her zaman olacak.

Çünkü biz Çerkesya Yurtseveriyiz. Geleceğimizi Çerkesya ile kurguluyoruz.

Bu vurgudan kaçınmak, ulusumuzun gelecek kurgusunda hiç yeri olmayan bambaşka istemlere sahip olmadığımızı göstermemizi zorlaştırır.

Bağıra bağıra, bizim bir tane vatanımız var, O da ‘Çerkesya’ diyoruz.

Vatanımız dışında hiç bir yerden bir karış toprak talebimiz yok diyoruz. Vatanımız Çerkesya dediğimiz de, karşısına bir argüman getirilemiyecek şekilde isteklerimizi, arzularımızı ortaya koymuş oluyoruz.

Fakat; orasıda, şurasıda, burasıda vatanım diyenler ise davalarının Türkiyeden, Ürdünden Suriyeden toprak talebine kadar uzanmayacağını kanıtlamak zorunda kalırlar.

İşte bu yüzden her yürüşümüzde, her hareketimizde, her konuşmamızda altını çize çize ‘Bizim Vatanımız Çerkesya’ diyoruz.

***

Hedefimiz, geçmişte olduğu gibi günümüzde de içinde başka ulusları barındıran bir Çerkesya. Hiç bir kimseyi, ulusu dışlamak veya tekleştirmek- birleştirmek adına çerkesleştirmek amaçlarımız arasında yer almıyor.

Bu hedefe bizi ulaştıracak her şeyden faydalanmak istiyorsak, bu, fırsatçıyız da demektir.  Türkiye’nin avrupa birliği sürecinde demokratikleşmesi mi sözkonusu, bunun gerekleri bizim için bir fırsat mı, faydalanırız.

Kürt hareketinin çalışmaları neticesinde Türkiyede gelişmeler mi oluyor. Bu fırsatlardan da faydalanırız.

Rusya Federasyonu vatandaşlık işlemlerinde Rusya dışında yaşayan, günümüz Rusya sınırları içerisinde geçmişte yaşamış insanların torunlarına kolaylık mı sağlar, vatanımıza dönüşü kolaylaştıran böyle bir fırsat mı var? Bu fırsatı değerlendiririz. Bu bizim tarihi haklarımızın bir teyiti şeklinde değil ise bile, bu imkandan faydalanırız.

Belirlediğimiz bir hedefimiz var ise, bu yolda önümüze çıkan her türlü fırsat yolumuzu kısaltıyor demektir ve elimizden geldiği ölçüde hepsinden faydalanırız. Çünkü bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.

***

Hedefe odaklanmışlığımız dolayısıyla bu yolda önümüze çıkan her imkandan faydalanma çabalarımızın, isteklerimizin bir sınırı, ölçüsü yok mudur? Elbetteki vardır. Bizi, bazı diğerlerinden ayıran şeylerden en belirgin olanı da böyle bir ölçüye sahip olmamızdır.

Tarih içerisinde çeşitli olay ve gelişmeler neticesinde Çerkesleşmiş bir grup insandan dolayı Kafkasyalı diğer halkları Çerkes saymak Çerkesleştirmek gibi bir idealin batağına bu yüzden saplanmıyoruz. Kendimize bu yüzden Çerkesya yurtseveri diyoruz. Ülkemizde, geçmişte, bu gün ve gelecekte başka halkların yaşadıklarının yaşayacaklarının bilincindeyiz.

İşte bu yüzden ülkemizde yaşamış ve yaşamakta olan uluslara mensup fertler içerisinde kendisini Çerkes (Adıge) olarak tanımlayanların var olmasına rağmen bunu fırsat bilip bu ulusları ‘Çerkes’ diye tanımlama fırsatçılığını, oportinist tavrını göstermiyoruz.

Hedefe odaklanmışlığımızın ve bu amaçta var olan, ortaya çıkacak her imkandan faydalanmak isteğimizin sınırlarını çizen şey yine kendimizi Çerkesya Yurtseveri diye tanımlamamız.

***

Kısaca, öz olarak;

Bizim vatanımız Çerkesya! Biz Çerkesya Yurtseveriyiz!

Bizi aşırılıklardan, fazlası veya azı zarar olan şeylerden koruyan ölçümüz de bu.

Açumıj Hilmi Özen