Blogda Ara

29 Şubat 2012

Millet gücünü yeniden alıyoruz


Milli bilincin geliştirilmesi ve eski çağlardan başlayarak Çerkeslerin yaşadıkları toprakların tarihini, coğrafyasını dünyada daha iyi tanıtmak için «Haritalarda Çerkesya’ isimli, Krasnodar Kitap basımevinde basılmış eserin tanıtımı Mıyekuape’de yapıldı. Bu toplantıyı Adıge Üniversitesi Bilimsel Kütüphanesi organize etti.
Toplantı yöneticisi; Adıgey Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü başkan yardımcısı ve Tarih bilimi dalında Doktor  Peneşu Asker’di. Toplantıya bilimadamları, yazarlar, Çerkes tarihine meraklılar,  dış ülkelerden dönmüş soydaşlarımız, kültür emekçileri, öğrenciler ve gazeteciler katıldılar.
Peneşu Asker  açılış konuşmasında; XIV – XIX yüzyıllar arasında Çerkeslerin yaşamlarını anlatan kitabın dünyada da anlamı olduğunu belirtti. Güzel dağlarımızın, nehirlerimizin, dümdüz ovalarımızın görünümü göz kamaştırıcıydı. Kitapta döneme ait imkanlar çerçevesinde yazılanlardan kalanlar arasında yapılan derlemeler yer alıyor.
Kitabın hazırlanmasında Yedıc Baturay öncülük yaptı. Türkiye doğumlu, uzun yıllar Almanya’da yaşadı ailesi ile birlikte Adıgey’e dönüp yerleşti.
Yedıc Baturay «- Toplamaya başladığımda, Çerkeslerle alakalı yazılmış tarihi çok sayıda eser buldum. Dünyaca tanınmış bilimadamlarının yazdıkları tezlere konu olan ve bunları korumak isteyenlerce çok enteresan bulunan genel hükümlerden bahsetmem mümkün... İnternetin çok faydasını gördüm, bakış açılarını öğrendim. İhtiyacımız olan şeyleri görmek ve kitabın basımı için gerekli işlemlere başladık. Sponsorluk yapanlara ve yardımcı olanlara teşekkür ediyorum.» dedi.
Kitapta yer alan eserleri derleyenler ise; Yedıc B., Dawur H., Camırze A.,  Hotko S. . Renkli olarak basımı yapılan eserin, bilgisayar ile düzenlemesini ise Dawur Hüseyin gerçekleştirdi.
Bilimadamı Hotko Samir’in toplantıda söyledikleri ise düşündürücü. Samir; «- Pek çok konuya değinmek üzere bu kitap için toplandık, başardıklarımız azımsanacak ölçüde değil. Baturay ise iyi bir organizatör olarak bizlere rahat yüzü göstermeden hep aramızdaydı. Aynı ulustan olanların bu kitap için biraya geldiklerini belirtmeliyiz. 5-6 yıl  daha bu konu üzerinde çalışarak ilavelerle eserin ikinci baskısını da hazırlamak istiyoruz.» dedi.
Topraklarımızda hiç yaşamadığımızı mı söyleyecekler?
Tarih bilimci Şewcen Emiliye, Peç’eşho Nurbıy, Çuwuç’ Anjela’nın dile getirdikleri şeylerden bazılarına değinmek istiyoruz. Kitab bilimsel dayanağı olduğundan aydınlatıcı ve geleceğe taşıyıcı. Coğrafik haritalara bakarak Adıge’lerin daha önceki yaşam alanlarını açık olarak görüyorsun. Gençlerin bilinçlenmeleri için bu tip kitaplara ihtiyaçları var.
Şewcen Emiliye; « - 2014 yılında olimpiyat oyunları Soçi’de (Шъачэ) yapılacak.  Adıgelerin eski çağlardan itibaren yaşadıkları topraklarda dünyanın en iyi sporcuları toplanacaklar. Üzerinde konuştuğumuz bu kitabın ingilizceye çevrilmesi gerekiyor. Bir anı kitabı olarak organizatörlere, sporculara konuklara hediye edilirse Adıgelerin tarihi, dünyada bilinmekle kalmaz, bize karşı olan bakış açılarında da değişmeler olur.» dedi.
Bilimadamı Meşfeş’u Necdet - «Burada Adıgeler yaşamıyordu» diyenlerin karşısında durmamız için bu kitap tam zamanında basıldı. Adıge ulusunun dayanışma gösterebildiğini kitabın derlenmesi için çalışanlar ortaya koydular, herbirinden çok razıyız.» dedi.
Wubıh Nihat ise karşılaştırmalar yaparak Hotko Samir’in amaçları ile Adıge ulusuna faydalı olduğunu belirtti. Karaçay-Çerkes’ten gelen, Adıge sorunları ile kaygılanan Wohute Aleksandr da toplantıda konuştu. Ünlü tiyatrocu Murat Çepay ise Adıge Ulusal Tiyatrosunun yıllar önce Sohumdaki bir turnesinde aralarında Yedıc Baturay’ında olduğu yurtdışından gelmiş soydaş grubu tarafından nasıl izlendiğini ve Yedıc Baturayla burada ilk defa tanışmalarını anlattı.
Kitabın basımında sponsorluk yapan, Hatikoye Adam, Bidanıko Murat ve müze çalışanlarından Peneşu Ruslan, Kütüphane müdüresi Tlewusten Fatime, gazeteci Dawur Hüseyin ve diğerleri kitabın ulusal bilincin artmasını sağlayacı niteliklerini belirttiler. Adıge Cumhuriyeti ulusal konular, Yurtdışında yaşayan soydaşlarla olan ilişkiler ve basından sorumlu komite bölüm başkanı Perenıko Fatime devletin yardımları ile bu gibi kitapların çıkartılması gerektiğini belirtti. Ulusal birlikteliği sağlayıcı çalışmalar daha da ilerletilmeli.
Meşfeş’u Necdet’in Dünya Çerkes Birliğince kabul edilen «Adıge vatanının çağrısı» isimli bildiriden okuduğu parça gönülden kabul edilici nitelikte;
- Çoğalın, dağılmış olmanın mağduriyetini ulusal güç olarak alın.»
Bilim insanı Şewcen Emiliye’nin düşüncelerini toplantıya katılanlar arasında kabul etmeyen yok olsa gerek. Ş. Emiliye kitabın Adıge Cumhuriyeti Devlet Özel Ödülü ile ödüllendirilmeye layık olduğunu söyledi.
Ulusal birliği sağlayıcı,  dünyada daha iyi tanınmamıza vesile olan kitapların yayınlanması için emeklerini ortaya koyanlardan memnunuz.
YEMT’IL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıge Makh 29-02-2012