Blogda Ara

23 Aralık 2013

Olanlar neydi, kime lazımdı, neden olmuştu bilmiyorum

Geçtiğimiz hafta Cuma günü (13 Aralık), tahminime göre sabah saat sekiz ile dokuz arasında evin içinde bir gürültü ile uyandım. Gözlüklerim olmadan yakını çok iyi göremiyorum (hatta artık eskimiş olan gözlüklerimle de iyi gördüğüm söylenemez), bu yüzden ufacık ekrana sahip olan saate dahi bakmadım.

Yatak odamın kapısının önünde üniformalı bir kaç adam dikiliyordu. Aralarında korkmuş-ürkmüş eşimde, ne olduğunu anlamamış şekilde duruyordu. Aceleyle giyindim.

19 Aralık 2013

KAPLUMBAĞA KAFASINI ÇIKARIP ‘EN GÜZELİ BENİM’ DEMİŞ!

Ne oldu, ne bitti diye soruyorlar. Hiç bir şey olduğu yok, hiç bir şeyin de bittiği yok.

Aman efendim ne kıyametler kopartmışlar.... Yahu akıl var izan var. Geri çekilmek için, hiç bir şey yapmıyor olmayı devam ettirmek için her durumda her şartta bir bahane bulmak üzere psikoloji geliştirmenin anlamını çözemiyorum.

Aman, susalım, ağzımızı tutalım, iki vakte kadar sesimizi sakın çıkartmayalım. Gerekirse düşünmeyelim de, mümkünse vatanımızdan daha uzak bir yerlere zihnimiz yoğunlaştıralım, olur ya aklımızdan geçenler farkında olmadan ağzımızdan dökülür.

12 Aralık 2013

Koşhable Forumunun Mimarı, Büyük Çerkes Aktivist Dzesej Zavurbıy

Adıgeyde yaşayanlar için Adıge Otonom bölgesinin Cumhuriyet statüsünü alması XX. yüzyılın en önemli olaylarından.

Toplumda olan değişiklikleri hazırlayan faktörler vardır. Halk kendi içinden çıkmış liderlere destek olur, güvenir, ardına takılır. Bu gün konu edindiğim şahıs  böylesi önder, kitleleri organize edebilen peşine takabilen, Koşhable Adıge Xasesinin yöneticisiyken 'Koşhable Forumu'nu organize eden Dzesej Zavurbıy. 

11 Aralık 2013

Çerkes Edebiyatında Bayan İzi; Hunago Nuriyet

Benim şu dünyada oluş sebebim;
Dizelerin elimden lokma tanesi gibi dökülmesi,
Aklın üzerimde daimi kıyafet kesilmesi,
Çerkeslere güneş olup doğmak,
İyi bir yönüm varsa, onu bana işleyen
Canımın parçası anayı unutmamak için.
Hunago Nuriyet

ADIGAĞE, ADIGELERİ MÜSLÜMANLIĞA ZORLUYOR

Adıgağe, bu milletin kendisini tanımlama ve ifade etme şekli. Adıgağe bizim milletimizin yüzyıllar, hatta bin yıllar içerisinde gelişmiş bir öz varlığını ortaya koyma şeklidir.

Adıgağe ilk ortaya çıkışından günümüzdeki halini almaya kadar oldukça birbirine zıt uygulamayı deneye deneye ulusumuzun kendisini ifade etmek için geliştirdiği davranışlar-uygulamalar bütünüdür.

10 Aralık 2013

ÇERKESLERE PUT BULMANIN ALEMİ YOK

Devamlı aynı şeyler üzerine konuşmaktan zevk almıyorum. Fakat çok doğal olarak aynı şeyleri tekrar etmenin zaman zaman gerektiğini de biliyorum.

Bir konu hakkındaki yanlış anlamaları, yanlış yansıtmaları bir defa yazdığınız yazı ile belirtmeniz çoğu zaman yeterli gelmiyor. Çünkü aynı konuda başka birileri yanlış anlamaya ve yanlış yansıtmaya devam ediyorlar.

4 Aralık 2013

Oh ne güzel, ağzımızı tutma zamanı yaklaşıyor

Bu gün sosyal medyada çok hoşlandığım, beni çok mutlu eden sözlerle karşılaştım.

Sosyal Medyada «Adıgeleşmiş (Çerkesleşmiş) bir Abaza var diye Abaza milletini külliyen Adıge kılmaya çalışmak akıl karı değildir. Kendisini Adıge gören bir Abaza sebebiyle koca bir milleti Adıge yapmaya çalışmak bize yapılanın aynısını başkalarına yapmak değil midir?» vb. cümleleri okudum.

Bu sözleri bu cümleleri yıllardır kuruyor dile getiriyoruz.