Blogda Ara

29 Mayıs 2013

ÇERKESLER BAYRAKLARINI TÜRKLERDEN FARKLI SEVER!


Okumamış, okusada yazılı olanları anlamamış, milletimizin geçmişi ve bu günü hakkında dahi bilgisiz, habersiz olan birisi şöyle söyleyebilir.

‘-Bayrağıma ilişmeyin, altına sağına soluna yazı yazmayın ULEYN!’

Bu ifade duyulduğu an akla gelmesi gereken ilk şey, Türkiyenin geliştirdiği bayrak anlayışına adapte edilmiş bir bayrak sevgisinin sözkonusu olmasıdır. Adıgelerin geçmişi, tarihi hakkında bilgisizliğin ortaya konulmuş olmasıdır.

26 Mayıs 2013

'Anayurt Dönüşçülerinden Diasporaya Çağrı' Yalanı.....

Hasbunallahu ve ni’mel vekil ...

Ben vatanıma döndüm, vatanıma yerleştim.

Benim bir adet vatanım var.  Anavatanım, babavatanım, teyzeoğlu vatanım, kayınço vatanım yok.

Vatanım bir tane, O da Adıgelerin vatanı, Adıge Xeku (Çerkesya)

Benim başka vatanım yok.

ATEŞ HIRSIZI


Oldukça uzun bir zaman önce Ankarada bir grup arkadaşla birlikte MARJE isminde bir dergi yayınlamıştık. 

Üzerinden bayağı bir zaman geçmiş. Geri dönüp baktığımda... Çocukluk işte... Neden söylenmesi gerekenleri uzatmadan net, açık bir şekilde dile getirmemişim diye hayıflandığım satırları bir vesile ile yeniden gözden geçirdim.

Öyle, 'bak o zaman ne demişim' gibi şeyler söylemekten hoşlanmıyorum. Ne ise, gerekti de yeniden o günlerde kaleme aldığım satırları bu gün bir daha yayınlama ihtiyacı hissettim.

20 Mayıs 2013

Balıkadamlara taş atın!


Samsunda 21 mayısla alakalı bir etkinlik düzenlenecek.

Bu etkinliğin düzenleyicileri kaffed olduğu için, yapacakları şeylere şüphe duyarak yaklaşmak durumunda kendimi hissediyorum. Adın çıkacağına canın çıksın derler ya onun gibi bir şey.

Hatırlayacak olursanız, geçen yıllarda da aynı kurum sahil kenarlarında 21 Mayısı anıyordu.

Denizden balıkadamlar çıkıyor, oklarla denize atış talimi yapılıyor, sahilde at yürüşleri falan taklit edilerek, insanlar çağrılıyorlardı, ‘Maykoptan atlılar geldimi?» diyorlardı, bir grupta ‘evet evet geldiler’ diye yanıtlıyordu.

19 Mayıs 2013

Aklım Ermiyor; Ne Yapmalıyım?


Arkadaşlar ne yapmalıyım? Mıyekuape sokaklarında yürürken sırtlarına geçirdikleri elbiselerin üstlerinde ‘Adıge Xeku’ türçesi ile Çerkesya olan  ibareleri taşıyan gençler var.

Yoldan çevirip «Siz ne yapıyorsunuz?» diye sormalımıyım? Veya «-Bak sen! Adıge Heku’ymuş, Bu ne demek şimdi? Adıge heku dediğin yerlerin sınırı neresi bir söylesene. Haydi, haydi sınırlarını göster?» diye sormalımıyım?

12 Mayıs 2013

Yetersiz zekalı, anlama özürlü...


Dikkatimi çekiyor son aylarda Türkiyedeki diasporamızda hareketlenmeler oluyor, her zamankinden daha fazla sohbetler düzenleniyor.

İyi, güzel ve hoş bir gelişme.  Bu sohbetlerde dikkat edilmesi gereken en önemli şey; yetersiz zekalı, anlama özürlü, yarım hoca kişilerin sözlerine itibar edilmemesidir.