Blogda Ara

31 Aralık 2015

Ah birileri uçak düşürse!

Türkiye ile Rusya’nın arası şu sıralar biraz naneli....

Türkiyeden gelip vatanına yerleşmiş olan Çerkesler olarak bizde doğal bir şekilde bu durumdan etkileniyoruz.

Daha önceden çok net olarak bildiğimiz şeyi bir daha hatırladık.

Rusya nezdinde bizler memleketdaştan sayılmıyormuşuz. Zaten daha önceleride devletin üz düzey yetkilileri zaman zaman bunu hatırlatırlardı.


Bu yüzden Rusyanın memleketdaşları olup yurt dışında yaşayanlara tanınmış kolay vatandaşlık edinme haklarından yararlanamıyorduk. Anam babam Türkiyeli bir Türk gibi sayılıyor, vatandaşlık için gereken süreçten öyle geçirtiliyorduk. Evraklarımızı sanki buranın yabancısıymışcasına hazırlıyorduk.

Buna rağmen bazılarımız  bizlerin Rusyanın memlekatdaşı sayıldığını fısıldar dururlardı. İnşaallah bir gün memleketdaştan sayılırız, evraklarımızı öylece daha kolay hazırlarız.

***

Memleketdaş falan değilmişiz....

Hayattta hiç bir şekilde Türk olmamak için, Türkleşmemek için buralara gelmiş olmamız işgüzarlar tarafından ciddiye alınmıyormuş. Anam babam bildiğin Türkten sayılıyormuşuz.

Ne kadar komik değil mi?

Türkiyede el oğlusun, biraz konuşsan hemen dağdan gelip bağdakini mi kovuyorsun diye ‘Türk olmadığını’ ne yapsanda ‘Türkiyenin yabancısı’ olduğunu hatırlatırlatırlar....

Burada da işgüzarlar  .....
  
***



Ne ise,  vatanına yerleşmişler olarak kendi aramızda (benim kendi çevremde desem belki daha doğru olur) konuşurken en çok aklımıza gelen şeylerden birisini sizlere aktarayım.

Malumunuz bizler Türkiyeden geldik. Türkiyenin bizlerin burada neler yaptığını merak etmesi çok doğaldır. Olur ya Türkiye aleyhinde bir şeyler karıştırıyoruzdur. Bunu araştırmak isterler mi, isterler.

Uzun lafın kısası illa aramıza TC. adına araştırma yapan lavuklar sokmuşlardır. Aynı şekilde Rusya’da benzeri kişileri aramıza sokmuştur.

İki ülke içinde, bu gayet normaldir, hatta işin doğrusu böyle şeyler yapmasalar devletliklerinden de şüphe duymak gerekir ya....

Türkiye ile Rusya arasında kriz çıkınca arkadaşlarla ilk aklımıza gelip dillendirdiğimiz şeyde bununla alakalıydı.

‘- Oh ne güzel, belki Rusya aramızdaki MİT-BİTleri ortaya çıkartır, belki de Türkiye de FSB-MSBleri ortaya çıkartır, Bir bakmışın Mosadlı bile bulmuşlar, akkoyun kara koyun belli olmuş.’

Koyunun akı karası belli olmadı.

Bir uçak bizlerin arasındaki ak koyunu kara koyunu belli etmelerine yetmedi.

Belki ikincisi, ya Rusyanın yada Türkiyenin düşüreceği yeni uçak belli eder....

İşin doğrusu hem Türkiye hem Rusya doğulu halkların tavırlarına daha yakın davranma eğiliminde olan ülkeler.   

İşin cılkını çıkartma eğilimine de sahipler. Türkiye ve Rusyanın külliyen hepimizi kara koyundan sayması bile ihtimal dahilinde’

Ah, kendi kendimize ak koyun, kara koyunlarımızı çıkartabilseydik. Böylesi krizlerden bile medet umacak durumda olmasaydık.

AÇUMIJ Hilmi